Europeiske odontologistudenter på møte i Beograd

Den første uken i april ble det 31. møtet i European Dental Student Association (ESDA) avholdt i Beograd, Serbia og Montenegro – en by sterkt preget av mange år med krig og diktatur. Det første vi møtte var ruinene fra bombingen på 90-tallet, det gjorde ganske sterkt inntrykk, da en har krigsbilder klart i minnet fra Irak-konflikten.

Heldigvis viste det seg at et vanlig hverdagsliv var mulig til tross for unntakstilstanden landet var i etter drapet på statsministeren. Allikevel skjulte ikke de folkene vi tilfeldig kom i prat med at de var preget av landets historie. Selv følte vi oss ikke truet eller utrygge, selv om det var skarpt bevæpnet politi på hvert gatehjørne. Å komme seg til og fra flyet var imidlertid en uendelig «kontrollmarsj» med sjekking av billetter, pass, billetter, pass – og pass igjen...

Kongressen ble åpnet av kronprins Alexander den II. av Serbia og Montenegro. Som de freidige vestlandsjenter vi er, tok vi kontakt og var så heldige å få en samtale med ham, noe som selvsagt satte en ekstra spiss på møtet.

EDSAs generalforsamling ble avholdt på det stomatologiske fakultetet. Vi fikk rapporter om student- og fakultetsaktivitet fra deltagerlandene, som denne gang var Irland, Spania, Polen, Holland, Sverige, Slovenia, Kroatia, Tyrkia, Hellas, Serbia og oss fra Norge. Generalforsamlingen besluttet å starte følgende nye prosjekter:

Green Dentistry Project som skal fokusere på informasjon om miljøvennlig behandling av dentalmaterialer.

Dental Students Stress-survey som skal undersøke nivå av stress og takling av stress hos tannlegestudenter. Studien vil ta for seg fakulteter geografisk godt spredt rundt i Europa, og svarprosenten forventes å være mellom 90 og 100.

Children and Dentistry som vil basere seg på å gi grunnskolebarn et positivt inntrykk av tannlegerollen og –yrket, fremme et «ufarlig» bildet av tannlegen og jobbe preventivt mot tannlegeskrekk.

Summer University vil sannsynligvis bli avholdt for første gang sommeren 2004 i forbindelse med ADEEs (Assosiation for Dental Education in Europe) årlige møte, denne gang i Cardiff, Wales. Programmet og strukturen vil være et konkret produkt av samarbeid mellom ADEE og EDSA hvor både studenter og lærere vil delta. Det vil være forelesninger og arbeids- og diskusjonsgrupper på de fleste nivåer basert på både tidsaktuelle tema og mer tradisjonelle områder.

Neste generalforsamling i EDSA vil avholdes i Santiago de Compostela i Nord-Spania den 3. uken i september 2003. Til dette møtet vil EDSAs utvekslingsprogram være ferdig utarbeidet, det vil hete EDSA Visiting Programme – EVP – og vil være et tilbud for studenter, uansett nivå, som vil oppleve sitt fagstudium i et annet europeisk land. Oppholdet kan vare i en periode på mellom 1 og ca. 8 uker, alt etter hva som passer gjeste- og vertsland. Web-siden vil også til denne tid få en mer aktiv status i det søking til EVP vil gå via www.edsa-globaldent.com Rapporter fra besøk og opphold vil også bli lagt ut på nettet til informasjon for alle interesserte.

Det skjer altså mye når det gjelder studentsamarbeidet i Europa, og vi takker både Det odontologiske fakultetet i Oslo og ikke minst Den norske tannlegeforening som med sin støtte har gjort det mulig for oss å delta i dette arbeidet.

MaritaGjengstø 
Kristin Helene RandulffNielsen